Åsas hundar

Alla inlägg under februari 2008

Av Åsa - 5 februari 2008 21:48

Ja helt ond är den faktiskt inte. Popsy börjar kunna den riktigt bra, visade hon idag på planen precis innan instruktörsmötet. Jag har belönat med kamptrasa i rutan, kanske är det det som gjort skillnaden? Jag har också börjat skicka snett, så att hon verkligen måste leta upp mitten. Fortfarande ställer jag henne så gott som aldrig, utan klickar enbart rörelse. Stannar hon på eget bevåg väntar jag ut ny rörelse, eller ger nytt kommando "framåt".

Dessutom hårdkör vi att hon inte ska "frysa" i rutan efter klick och belöning, utan följa med till startpunkten så att jag kan skicka igen. Funkade också bra idag.


Mårran däremot...Jag blir på dåligt humör bara vi tänker på rutan, så jag har helt lagt den på is. Vi tränar tasstarget istället, på något sätt hör det ju liksom ihop...Sändande som sändande...Targeten heter dessutom "rutan", gissa var den ska ligga så småningom : ) Hon jobbade JÄTTEBRA på planen idag! Hon fick vara uppbunden först, jag tränade Popsy tills Mårran tystnade och lade sig, bytte sedan hund och gjorde fem skick till target på ökande avstånd. Full galopp! 100% fokus! Jag avslutade med lite fritt följ, också kanonkontakt men vänstersvängarna behöver trimmas.

ANNONS
Av Åsa - 3 februari 2008 15:40

Jag och hundarna har träffat den "mystiske mannen": Peter som fixar spårmark på klubben. Kul att äntligen få ett ansikte till rösten på telefon! Han har bokat mark på två olika ställen i Fulltofta, så vi tittade, åkte runt, tittade lite till, och han förklarade och tipsade och visade och jag försökte komma ihåg alltihop...Jag får nog åka upp med hundarna i lugn och ro och "provlägga" spår, för att få en känsla för markerna.

De skötte sig bra i alla fall. Mårran var lite uppspelt när hon kom ur bilen och ville skälla (raggen rest), men med ett enkelt "räcker nu" så tog hon kontakt och blev tyst. Jag känner att vår aggressionsträning speglar av sig i så många andra oväntade miljöer! Tid och träning väl spenderad. Popsy var bara Popsy, dvs struntade i allt utom att få nosa på spännande gräs. Praktisk hund.


När vi kom hem blev det promenad över fälten med båda hundarna lösa. Jag tänkte träna inkallning med visselpipa, men fiskchipsen i fickan höll hundarna klistrade vid min sida. Svårt att kalla in! Halvvägs sprang de på en hare (slarviga jag som inte var uppmärksam), så jag gömde mig bakom en buske och visslade. 10 sekunder senare kom Popsy i 190, letade ett tag, och hittade mig. Mårran tog ytterligare 30 sekunder på sig, och en extra vissling, innan hon kom örlande...Inte riktigt samma fokus...Får uppenbarligen börja köra lite antijakt på långlina igen, och vässa inkallningen ytterligare med planerad störningsträning.

Sedan var det fot och fokus resten av promenaden. Jag blandade in lite ställanden under baklänges marsch och lätta ställanden under kort inkallning, det var ett tag sedan sist. Gick väl sådär...

Inkallning med ställande är ett av Popsys bästa moment, men att få till det med Mårran verkar ta sin lilla tid. Tålamod!


ANNONS
Av Åsa - 1 februari 2008 15:17

Storm och regn, så vi tränar inomhus. Jag har översatt Canis GF-schema till svenska, och "kollade av" färdigheterna med Mårran. Det mesta sitter som berget...det som gör mig lite orolig är att jag har ganska hård stimuluskontroll på t ex sitt, ligg, stå, och har svårt att få fram det spontant.

Jag har gjort nya kamptrasor av en gammal filt (hon kampar RIKTIGT dåligt) som jag tänkte vi skulle lära in till kursstarten. Hon tar ju på kommando i alla fall, får utveckla sakta.

Vi avslutade med en ren beteendefrämjande övning, "klicka vad som helst två gånger och vänta sedan på något nytt". Det blev ganska mycket passivitet...Vi behöver VERKLIGEN öva på spontanbeteenden.


Popsy fick träna vårt nya trix: städa. Jag häller ut tio träklossar, hon ska lägga dem i en låda. Det funkar ganska bra nu, av och till. Det bästa med trixet är att hon verkligen måste koncentrera sig, så att hon blir lite trött! Annars kräver hon lätt en timmes träning för att bli "nöjd", nu räcker det med 20 minuter. Jag tränar Mårran samma sak, hon har inte kommit lika långt, men det är häftigt att se hur olika de jobbar! Mårran är lugn och fokuserad, Popsy flänger runt som en idiot, testar allt innan hon kommer rätt.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se