Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 22 februari 2008

Burlekar, start

Av Åsa - 22 februari 2008 13:54

Just nu står Popsy inne i badrummet och gnäller för att jag ska ta ner den roliga buren och fortsätta träna. Vårt första pass av burlekar var alltså mycket lyckat!

I korthet går det ut på att hunden ska gilla att vara i sin bur. Där ska den kunna koppla av, med luckan öppen, tills jag säger "kom ut". På så sätt kan man växla mellan passivitet och aktiv träning, och få en hund som verkligen är motiverad att jobba.

Det som lockar mig är 1: att kunna placera Popsy någonstans där hon är lugn och nöjd under teoridelarna av utbildningen, och 2: att få bättre "stuns" i Mårrans träningspass. Jag tycker också att det är praktiskt att ha en flyttbar "lya" där hundarna känner sig hemma var vi än är. Det viktiga för mig är just att hunden VÄLJER att vara i sin bur, det är inget tvång inblandat, och luckan är (mestadels) öppen.

 Jag la upp träningen enligt artikeln "burlekar" i Canis 4/07, efter Susan Garretts metod.


Steg ett: Shejpa hunden att frivilligt gå in i buren.

Det gick snabbt! De är båda vana vid burarna (finns i bilen vanligtvis), och efter några shejpande "titta på, en tass i, fyra tassar i" bjöd de friskt på "gå in i buren, vänd, sitt / ligg". Jag har börjat sätta på kommando "gå in", men det verkar som att åsynen av den öppna luckan är tillräckligt.


Steg 2: Hunden är lugn i buren.

Jag jobbar med täckt bur (en filt eller ett lakan) utom själva ingången. Nu ska jag kunna lämna hunden i buren utan att den börjar "skaka galler", skälla eller på annat sätt försöka påkalla min uppmärksamhet. Blir den vild täcker man HELA buren. Härda hjärtat och vänta tills hunden är lugn innan man går tillbaka. INGA PROBLEM! Båda hundarna (jag jobbar dem sida vid sida) kolugna.


Steg 3: Hunden ska stanna i buren trots att luckan är öppen.

Öppna luckan. Försöker hunden gå ut stängs luckan. Stannar den kvar klickar man och belönar inne i buren. Belöningsförväntan ska vara bakåt / uppåt, för att hjälpa hunden att sätta sig. Efter ett par gånger öppnas inte dörren om inte hunden sitter ner. Utöka tiden till tio sekunder. Detta steget "värdeladdar" buren: det är bättre att vara inuti än utanför.

Båda hundarna försökte gå ut en gång och inte fler. Utmärkt!


Steg 4: Hunden får ett val.

Nu jobbar man med luckan öppen. Samma regler gäller: försöker hunden gå ut stängs luckan. Koppla hunden. Ta på och av kopplet flera gånger. Dra i kopplet, hunden ska spjärna emot. Ställ dig upp. Stå upp och dra i kopplet. Vänd dig från hunden. Ta ett par steg, dra i kopplet. Var hela tiden beredd att stoppa den om den vill gå ut, klicka och belöna OFTA när den stannar kvar. Måste man stänga dörren två gånger på rad måste man göra om "värdeladdningen" med minst tio godisar.

Här var mina hundar fantastiska! Mårran är ju van vid denna typen av träning sedan platsen och lät sig inte luras, Popsy var på väg två gånger men inte fler. Superbra!


Jag tränade dem i burar bredvid varandra, med ena buren stängd i taget. Klicket gav båda hundarna godis, den aktiva för utfört beteende, den passiva för lugn och stadga. Det funkade perfekt!

 Sedan avslutade jag hela passet (ca 20 minuter även om varje hund tränades aktivt endast någon minut i taget) med ett tydligt "kom ut!", belönade utanför och stängde burdörrarna för att markera slut.

Och nu står alltså Popsy och vill att jag ska öppna buren igen...: D

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Följ bloggen

Följ Åsas hundar med Blogkeen
Följ Åsas hundar med Bloglovin'

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se