Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 24 januari 2008

Bob Bailey och Kathy Sdao i Stockholm 29-30/9 -07

Av Åsa - 24 januari 2008 21:14

27-09-2007 22:36

 Snart dax! Jag ska försöka skriva till er varje kväll, och kanske fixa bilder. Det är lika mycket för min egen skull, jag glömmer så snabbt... 


 01-10-2007 18:00

 Puh! Totalt supersömnig är man hemma igen...Internetuppkoppling på AAAbed & breakfast kunde jag bara glömma, jag kommer dit så småningom. Här följer i alla fall den helt sanningsenliga, och ej överdrivna även om det kan verka så ibland, historien om vår stockholmsresa.

Fredag:
Vi hoppade på nattåget 23.35 från Lund. Överst ville vi sova, för att störas så lite som möjligt. Visade sig vara ett korkat beslut...visst är det trevligt med AC, men det är KALLT! Claudia och jag frös som små pingviner hela natten, trots filt och dubbla tröjor. Vi sov trots allt hyfsat (det är sövande med tågrörelserna) och vaknade av knack på dörren halv sju.

Lördag:
Tåget var trångt, vi tog oss upp på stationen istället. Efter morgontoalett och dyr frukost tog vi oss till Sollentuna Scandic Star Hotel. Först på plan, föga överraskande.
Totalt starstruck blev jag när Bob Bailey plötsligt kom ner för trappan...En liten, gammal, krum, vithårig man i en mycket färgglad skjorta och vita chinos. På något vis hade jag föreställt mig honom både större och mer imponerande, denna pionjär och gigant inom djurträning.
Salen började fyllas, vi fick bra platser långt fram och plockade fram anteckningsblock och penna (jag tillbringade 20 minuter med att få någon av mina nya, trevligt gröna pennor att fungera innan jag gav upp och lånade en tråkigt blå av Claudia).
Vi hälsades välkomna av Canis svenska representanter, sedan var det showtime!

Jag tänker inte gå in på vad föreläsningarna handlade om, det kommer jag att lägga in efterhand som jag har lyckats tyda och översätta mina något förvirrade anteckningar. Men jag kan säga att när Bob var i sitt rätta element, d v s på en scen inför 200 åskådare, var han lika imponerande som jag upplevde honom på TV. Lugn, oerhört självsäker, med en kunskap som klår de flesta på fingrarna. Det är en sak att kunna något väldigt bra, det är en helt annan att kunna förmedla detta till en publik, och där låg hans stora styrka.

Efter honom kom Kathy Sdao upp på scenen. Helt annorlunda! En smal, energisk kvinna i 45-årsåldern med enormt kroppsspråk. Bob höll sig stilla i talarstolen, Kathy gick fram och tillbaka på scenen och visade med STORA gester och pratade och skrattade oavbrutet. Bob tog upp de "tunga" bitarna: teori, principer. historia. Kathy översatte det till vardaglig hundträning. Hon höll samtliga i salen totalt trollbundna!

Fyra stycken föredrag på vars en och en halv timma med pauser för fika och lunch flög förbi. Allting hölls på bred amerikanska, med många videoklipp och bilder, och många anekdoter och liknelser för att hjälpa oss att förstå ibland ganska avancerade vetenskapliga termer. Tro mig, när det var slut var vi utmattade!
Jag ringde som jag lovat ägaren till AAA bed & breakfast i Älvsjö och sa att vi var på väg. "jag är på födelsedagsfest, ni kanske kan gå och äta i city innan ni kommer?" Konstig fråga tyckte jag, men äta skulle vi ju likväl så OK.
Vi låste in väskorna på stationen och kastade oss ut i "stockholm by night". Ledda av Claudia (mitt lokalsinne är icke existerande) hittade vi Åhlens (vad bättre att börja kvällen med än shopping?), och gick sedan vidare till en liten kinarestaurang. Tillbaka på stationen ringde jag igen, och ja, nu var hon hemma.
Vägbeskrivningen jag fick var helt fel. Diverse frågade grannar (jag hade adressen) och halvdesperata telefonsamtal till mysteriekvinnan senare hittade vi ett litet ruffigt hus med mörka fönster, inget husnummer och en massa bråte i trädgården. Jag ringde igen, var det verkligen här? Jodå...
Vi släpptes in av en sliten kvinna i 65-årsåldern, med långt platinablont hår, iförd en glittrig assymetrisk topp och svarta långbyxor. Bakom henne stog en "gentleman" i kostym som presenterade so Kaj ("jag bara bor här..."). De var helt klart på väg tillbaka till födelsedagsfesten.
Vi trängde oss in genom den pyttelilla hallen med stor svårighet eftersom där stod grejer överallt. "Jag har precis flyttat hit (lögn) och håller på att renovera, det är därför här är så stökigt". Visst! Och jag heter Törnrosa...Vårat rum var i alla fall rent om än slitet, och lakan / sovsäck hade vi med oss. Hon visade badrummet "jag har beställt nytt kakel från frankrike, och nytt badkar och toastol, men det är sååå svårt att få tag i hantverkare". Tja, att sätta en lampskärm kring glödlampan, täta läckorna, sätta en kran på handfatet och SKURA RENT kräver väl inte direkt en hantverkare...
Hon ville ha betalt direkt, inga problem, och susade sedan vidare ut i nattlivet med Kaj. Precis innan hon försvann sa hon "förresten, det bor tre polska män i källaren men det är familjefäder, inget att oroa sig för. Och en svensk kille i korridoren, han dricker lite öl men brukar aldrig vara jobbig." Claudia och jag tittade på vår dörr utan lås... Redigerat av Asa Jakobsson datum: 02-10-2007 10:35 


02-10-2007 10:31

 Ofrivillig cliffhanger där, var tvungen att gå ut och fortsätta jobba. Förlåt...
Naturligtvis hände ingenting, utan vi sov som små grisar (förutom när Claudias grymtningar väckte mig, hon drömde tydligen att hon slogs med en f d kompis).

Söndag:
Efter en snabb dusch kände vi viss motvilja mot att äta frukost i den konstiga kvinnans äckliga kök, utan drog direkt.
Det hade tagit oss en halvtimme att gå från stationen till B & B, tack och lov tog det barta tio minuter andra hållet. Vi prickade tåget perfekt dessutom.
Framme på Scandic Star minglade vi med de övriga gästerna på frukostbuffén och snodde åt oss lite kaffe och en bulle innan vi intog nya platser, redo att lyssna och lära. Idag skulle Kathy börja med att tala om kommandon och signaler, åtminstone jag hade sett fram emot just detta ämnet mest av allt.

Söndagens föreläsningar var om möjligt ännu bättre än lördagens. Jag passade på att fråga lite under fikapauserna, dels om hur man skulle kunna jobba med Kenzos svansföring och dels om hur man kan använda respondent träning på aggressiva hundar, och fick vänliga, engagerade och uttömmande svar.
Vi fick kontakt med en taxuppfödare som också hade "svansproblem" och lovade att vi skulla höra av varandra med tips.
När Morten tackade oss alla och de sista applåderna hade dött ut kändes det lite tomt och sorgligt, det roliga var redan över...fast egentligen har det bara börjat, nu ska vi hem och träna och sprida kunskapen vidare!

Vi åkte till stationen, åt på Burger King efter att ha irriterat oss till döds på den EXTREMT långsamma personalen, köpte bok (jag), godis, tidning och cigaretter (Claudia), och tog oss ner till tågperrongen i lagom tid. Medlidsamt tittade vi på perrongen till tåget bredvid oss, deras tåg var försenat, stackars dom.

Det var vårat också.
Först bara tio minuter, men dessa tio minuterna ändrades hela tiden så till slut blev det en och en halv timme! Tur man har tålamod som en ocean, en varm tröja, och trevligt sällskap.
Vi hittade våra platser och gjorde oss hemmastadda, tåget började rulla. Först nu kommer det fram att vagnarna var felskyltade, samtliga resande i vagn 5 och vagn 3 ska byta plats! Samtidigt! Varför inte bara behålla den felaktiga skyltningen och låta folk sitta kvar? Upp igen, samla ihop alla utspridda grejor, tränga sig fram till de nya platserna. Sedan kunde vi ÄNTLIGEN pusta ut, och påbörja den (kändes det som) evighetslånga resan hem.
00.05 istället för 22.25 var det fantastiskt skönt att se Jocke med två överlyckliga cavalierer på perrongen, och snett bakom min egen Ola. Hem till sängen!
 


02-10-2007 10:37

 På väg: samtliga föreläsningar (åtta stycken) fritt återgivna efter mina anteckningar, i den takt jag hinner renskriva.


 05-10-2007 11:26

 Bob Bailey: On behaviour. History, science, technology.

De som inte kan sin historia är dömda att upprepa den. Bob kallar detta för att "återupptäcka hjulet". Vi tror att vi har kommit på något nytt och revulotionerande, när det egentligen är miljoner år gammalt.

Beteenden handlar i grunden om överlevnad.

Människan har tränat djur i tusentals år, t ex attackhundar som finns avbildade på urnor från 4000 f kr.
På 20-talet blev det lönsamt att träna djur: FILMINDUSTRIN kom igång och blev stor. Rin-tin-tin drog in ca 100 miljoner till sitt filmbolag! Man sökte efter snabb och effektiv inlärning, operant inlärning visade sig vara överlägset effektivast.

OPERANT
* beteendets konsekvenser i fokus
* beteenden vi kan mäta och observera
* INTE tankar eller känslor. Visst finns de, men vi kan inte objektivt observera dem. Vi kan aldrig veta vad djuret tänker, vi kan bara se vad det gör.

DÅ studerade man i laboratoriemiljöer.
NU studerar man i "riktiga världen".

"Vetenskapen om operant inlärning studerar: hur djur lär sig beroende på konsekvenserna av deras agerande."

* Att träna djuren är den enkla biten. Att ändra sitt eget beteende för att bli en bättre tränare är svårt...
* Tillämpad operant inlärning är att använda operanta principer för att ändra beteenden hos djur eller människor.

Kort historik
Operant inlärning bygger på vetenskap!

John Thorndike studerade hur katter lärde sig att ändra sitt beteende för att kunna ta sig ut ur lådor på sent 1800-tal. Detta kallas för "trial - and - error" och ledde till "Thorndike´s law of effect". (kommer i ett senare föredrag)

Ivan Pavlov studerade hundars matsmältning under sent 1800-tal, och snubblade över KLASSISK INLÄRNING. Han lämnade sin bana som nobelprisvinnande kemiforskare, och började studera hundars salivavsöndring på allvar.

Tidigt 1900-tal trodde John Watson att Pavlovs träning var svaret på hur inlärning fungerar, och provade detta på människor.
DETTA FUNGERADE INTE!
Watson bytte spår, och uppfann istället reklam runt 1920.
1. Hitta din målgrupp
2. Samla information
3. Skapa ett behov

B. F. Skinner
Kallas ibland "fadern till operant inlärning". Detta är naturligtvis inte sant, djur har lärt sig på detta viset i miljoner år, men han var den första (eller bästa) som verkligen forskade på ämnet.
Skinnerbox: en låda där man kan ändra miljön för att kunna mäta hur råttans beteende ändras. Oftast med hjälp av mat / elchocker.
"Beteendeanalys" beskrevs första gången 1938 av Skinner.

Två av hans studenter hette Marion och Keller Breland. 1943 började de träna djur utanför laboratoriet. De skapade ett företag:
Animal Behaviour Enterprises
för att kunna arbeta med, och tjäna pengar på, djurträning.
På 40-talet började de med klickerträning.
44-46 klickertränade de jakthundar som fungerade betydligt bättre än de "traditionellt" tränade. Inga jakthundstränare var beredda att prova deras metoder!
46 började de göra "mini - djur - shower" med bl a ankor, hönor och kaniner. Dessa såldes till djurparker och små cirkusar och nöjesfält.
(Bob Bailey började jobba med Brelands, och några år efter Keller dog gifte han sig med Marion.)
Deras koncept för att lyckas byggde på:
1. Gör det bättre
2. Gör det billigare
3. Bevisa att operant inlärning med positiv förstärkning fungerar
1951 byggde Brelands den första helautomatiska djurshowen. 52 - 85 producerades flera hundra automatiska djurshower (stoppa i ett mynt så spelar kaninen gitarr / ankan piano / hönan luffarschack), och flera tusen djur tränades. De gjorde också reklamfilm och statistroller med tränade djur.
1962 började USA:s marin träna och använda delfiner (markera minor under vatttnet), kajor och fiskmåsar (hämta och lämna saker, ta bilder med kamera) och andra djur. ABE skötte träningen.
1964 öppnade Seaworld. Var hämtades kunskapen? ABE.

1984 skrev Karen Pryor "skjut inte hunden", och klickerträning började spridas till de stora massorna. "Klickerträning" blev synonymt med operant inlärning med positiv förstärkning.

IDAG
*Klickerträning har spridits över hela världen och används av i stort sett alla professionella djurtränare inom underhållningsindustrin.
* Klickerträning är MER än traditionell träning + klicker: man tränar genom att använda den operanta inlärningens principer.
* Det är en väldokumenterad vetenskap som alla kan lära sig.


06-10-2007 16:10

 Kathy Sdao: positiv förstärkning bortom godis

Vad är förstärkning?
Något som stärker, bygger upp, ger mera kraft.
Man kan förstärka:
*cement
*trupper
*arbetslag
*armbågarna på jackan
*BETEENDEN

Beteenden kan förstärkas i:
*intensitet (hunden skäller ljudligare)
*frekvens (flera skall)
*duration (varje skall håller på längre tid)

Förstärkare FÖLJER ett beteende och gör det beteendet sannolikare i framtiden. Förstärkare kan användas till att göra beteendet starkare, eller för att underhålla samma styrka.

THORNDIKES "LAG OM EFFEKT" (ni kommer ihåg från Bobs föredrag)
*Styrkan på ett beteende beror på de konsekvenser (effekter) som beteendet fått tidigare.
*Beteenden är resultat av deras konsekvenser.
*"Råttan har alltid rätt" = Om ett beteende blir starkare FINNS DET NÅGOT SOM VERKAR FÖRSTÄRKANDE även om vi inte vet vad.
*"Hundar gör det som lönar sig" (Jean Donaldson)

Att manipulera konsekvenserna
Antecedent > Beteende > Consekvens
(något tillrättalagt för svensk stavning)
Antecedent = något som kommer före beteendet
Konsekvens = något som kommer efter beteendet
Enligt Thorndike bör fokus ligga på A > B > C
Enligt mäsklig natur lägger vi fokus på A > B > C
För att bli en bättre tränare behöver man alltså ändra sitt eget fokus till Beteende > Consekvens. = HÅLL TYST, VAR STILL, LÅT HUNDEN GÖRA JOBBET!

Konsekvenser kan vara:
*Förstärkare / straff
*Positiv (lägga till något) / negativ (ta bort något)
*Medfödd, instinktiv / inlärd
*Omedelbara / avlägsna (för djurträning används endast omedelbara)
En betingad förstärkare (klicker el dyl) verkar som en tidsbrygga som binder ihop önskat beteende med en förstärkning, som då inte behöver vara omedelbar.

De fyra huvudsakliga grupperna:
1. Positiv förstärkning. Vi lägger till något trevligt; t ex ger en godisbit. = tillfredsställelse
2. Negativt straff. Vi tar bort något trevligt, t ex vår uppmärksamhet, eller en älskad leksak. = frustration
3. Positivt straff. Vi lägger till något obehagligt, t ex en smäll på nosen. = oro, ångest
4. Negativ förstärkning. Vi tar bort något obehagligt, t ex trycket på rumpan för att få valpen att sätta sig. = lättnad

Förstärkning ÖKAR beteenden, straff STOPPAR beteenden.
Klickertränare använder nästan uteslutande positiv förstärkning och negativt straff.

Förstärkning är inte samma sak som belöning!
* Belöningar är inte alltid förstärkande för beteendet. Ex: en belöning som man inte vill ha (middag med en otrevlig chef)
* Förstärkning är inte alltid trevligt. Ex: förstärkningen för att skriva är att bläck kommer ur pennan. Slutar bläcket komma slutar man skriva.
* Beteenden blir förstärkta, djur blir belönade.
DJUR BESTÄMMER SJÄLVA VAD SOM ÄR FÖRSTÄRKANDE! Råttan har alltid rätt.

Urval av förstärkare (förutom mat)

Effektiviteten hos förstärkaren varierar med:
*individen
*tid (hungrig / mätt, pigg / trött)
*vilket slutbeteende man vill ha
Vi väljer förstärkare med hjälp av:
*tidigare erfarenhet
*intuition (vad vi tror fungerar)
*experiment (presentera hunden för ett urval, se vad den väljer)

Dr David Premack
* Psykologiprofessor på Pennsylvania Universitet
* Pionjär inom chimpansforskning, forskade om huruvida chimpanser kan lära sig mänskligt teckenspråk (nej)
* Skrev 1983 "Mind of an ape" om sitt arbete, boken var banbrytande och vann flera utmärkelser

KOM FRAM TILL PREMACK-PRINCIPEN!
* Beteenden med hög sannolikhet förstärker beteenden med låg sannolikhet.
* Förstärkning är möjligheten att byta en låg-prioriterad aktivitet (ex städa) mot en hög-prioriterad (ex äta godis).
* Beteendeförstärkare = något som det är troligt att djuret kommer att göra: äta, leka, springa, nosa...Kan ändras med tiden.

Ethagram = diagram över aktiviteter som djuret utför frivilligt, och vilken prioritet dessa har för djuret. Vi kan gissa att det som djuret gör mest är det som uppskattas mest. (gäller inte människor)

Användningsområden för Premack - principen:
* Sue Ailsbury (lamauppfödare i USA) lärde sina lama - hannar att gå fint i koppel med en brunstig hona som förstärkare.
* Att gå fint i kopplet > få jaga ekorrar med matte
* Att ta ögonkontakt > kissa på trädet
* Sitta lugnt > nosa i gräset
* Vänta i korgen > din tur att få träna
Det beteende som förstärks blir ibland mera prioriterat än det som används som förstärkare!

DISTRAKTIONER är ofta kraftfulla förstärkare.
* Ger naturliga jackpots
* Är alltid verksamma, vare sig vi vill eller inte.
* Var inte rädd för att "öppna Pandoras ask". Att använda vanligtvis icke - tillåtna aktiviteter som förstärkare gör INTE hunden mer benägen att utföra dem på egen hand. Om vi lär den "det är OK att jaga ekorrar, ibland, och ENBART som belöning för att du har gått fint i kopplet" så ökar endast hundens prioritet att gå fint i kopplet för att få sin belöning. 



08-10-2007 17:31

 Bob: Principerna som styr tillämpad operant inlärning, eller "beteendeanalys".

Bob anser efter ett helt liv av att träna 140 olika arter i olika situationer med olika slutbeteenden, att operant inlärning med positiv förstärkning är den KRAFTFULLASTE och EFFEKTIVASTE metoden som finns för att ändra beteenden.

Att träna:
En mekanisk färdighet som använder koordination öga - hand, och metodik som innefattar procedurer och regler för att ändra beteenden.

Ett djurs beteende är lika viktigt som dess fysik när det gäller att överleva.
Vi skapade inte beteenden, vi observerar och ändrar dem.
Vi har inte uppfunnit inlärning, vi bara använder den.
Djur ändrade sina beteenden miljoner år innan den första klickern uppfanns.
VAR ÖDMJUK!

Operant inlärning har således varit i funktion så länge det har funnits djur på jorden. Principerna kan tillämpas:
* Av alla tränare
* På alla djur
* För alla operanta (viljestyrda) beteenden
* I alla miljöer

Beteendeekonomi = Det måste vara mödan lönt för djuret att delta i våra fåniga lekar. Djuret har ett val!

TRÄNING är vägen mellan:
1. Vad har vi? (En aggressiv hund)
2. Vad vill vi ha? (En lugn och trygg hund)
Träning är alltså allt vi gör för att ändra hundens beteende från aggressiv till lugn och trygg.

Beteenden kan vara:
*frivilliga, inlärda, viljestyrda (operanta)
eller
*automatiska (andas, blinka), medfödda, reflexer
Gränsen mellan operant och reflex är suddig.
Alla beteenden börjar som någon typ av reflexbeteende.
Reflexer är beteenden som utlöses av ett visst stimuli, vare sig vi vill eller inte (har du någonsin försökt låta bli att blinka?)
STIMULUS > RESPONS
Stimulus = lätt att ändra
Respons = svår att ändra
Det är MYCKET SVÅRT att ta bort medfödda beteenden! Ex: en retriever använder munnen mer än andra raser, det är medfött och därmed nästan omöjligt att få bort.

Fasta beteendekedjor ligger mitt emellan operant och reflex. Ex: att gå, att simma.
* Instinktiv färdighet
* Artspecifik
* En serie specifika beteenden, som alltid upprepas på samma sätt
* Vanligtvis rörande skelettmuskler
* Utlöses av ett eller flera specifika stimuli
Ex: Amerikanska gatugäng har en speciell gångstil som signalerar "gangster". För en vuxen man är det VÄLDIGT SVÅRT att jobba bort denna gångstilen, trots att han gör ett medvetet val att ändra den. Tänk er då hur svårt det är för en snabbt springande hund att ändra sin beteendekedja över A-hindret, den vet ju inte ens hur eller varför...
UNDVIK beteendekedjor som du inte vill ha genom att:
1. Lära in RÄTT första gången.
2. Öva ALDRIG en beteendekedja som hunden utför någon del av felaktigt. Ta isär, öva varje del för sig, sätt ihop igen.

Även om vi tränar operanta beteenden så "sitter Pavlov alltid på din axel". Om de medfödda beteendena blir alltför starka (hunden reagerar på rädsla, osäkerhet, sexdrift, hunger, kyla, etc) så kan hunden inte längre lära sig något.

Den operanta inlärningens principer
1. Stimulans. Djuret svarar på stimuli
2. Förstärkning. Ökar beteendets frekvens
3. Utsläckning. Minskar beteendets frekvens
4. Straff. Minskar beteendets frekvens (men kan ge andra problem)
5. Generalisering. Både stimuli och respons bör generaliseras.

Skinners grundläggande idé:
Ett djur GÖR MER av ett beteende som får TREVLIGA följder.
Ett djur GÖR MINDRE av ett beteende som INTE FÅR NÅGRA FÖLJDER ALLS (slöseri med energi), eller som får OTREVLIGA följder.

Förstärkning
Förstärkning i teorin är enkelt.
Förstärkning i praktiken kan vara komplicerat.
FÖRENKLA NÄRHELST DET ÄR MÖJLIGT!
* Förstärkningsprocessen inleds med minsta indikation på att förstärkaren är på väg, och avslutas någon gång under tiden att djuret har fått sin förstärkare och njuter av följderna.
* Förstärkning är alltså inte ögonblickskort, enstaka, allt - eller - inget.
* Vissa förstärkningar kommer inte från tränaren, vissa saker är bara roliga att göra (skälla är jätteroligt för vissa hundar).

Att lära sig av konsekvenserna som följer beteendet är inte nytt. Naturen har förstärkt beteenden i miljoner år!

En effektiv förstärkare är:
* Uppskattad!
* Omedelbar
* Värd jobbet som krävs för att få den
Värdet kan sänkas av:
* Dåliga associationer
* Alltför mycket jobb för att vara värt besväret
* Vilken tid på dagen det är (trött / mätt)
* Tävlande stimuli (löptik, kanin, etc.)
Om djuret har ett val mellan en toppenförstärkare och en lite mindre kul förstärkare, väljer den det den tycker bäst om för tillfället (naturligtvis). Hungrig hund: godis. Leksen hund: boll. Kelen hund: klapp. Pigg hund: jaktlek. Osv.

Vi måste välja VAD, VAR, NÄR och HUR vi ska ge våra förstärkare.
TIMING: förstärk hunden i rätt ögonblick
KRITERIER: hur mycket ska hunden prestera
FREKVENS: hur ofta ska den förstärkas
Detta ändras från olika träningstillfällen. Observera hunden, ändra dina förstärkningsrutiner för att få ut bästa möjliga respons HÄR OCH NU.

Utsläckning
Är ett kanske snällare sätt att få bort oönskade beteenden. Det oönskade beteendet får inga konsekvenser alls, blir ett slöseri med energi, och försvinner.

Två fenomen att känna till:
1. Utsläckningsutbrott. Något som tidigare har lönat sig gör det inte längre = djuret blir frustrerat. Strax innan beteendet försvinner helt, gör det en sista superansträngning ("det SKA fungera!").
2. Spontan återhämtning. Ett beteende man trodde var helt borta dyker plötsligt upp igen. Ofta i ett något annorlunda sammanhang. BRA om man av misstag råkat släcka ut ett beteende som man ville ha kvar.

Straff
Vare sig Bob Bailey eller Kathy Sdao har använt sig av straff mer än en handfull gånger under alla sina år. Det används ENBART för att STOPPA beteenden, aldrig för inlärning.
Observera att allt som upplevs som obehagligt av djuret är ett straff, även om VI inte upplever det som ett sådant. Råttan har alltid rätt!

Generalisering
* Är en medfödd förmåga hos alla djur
* Används ibland som ett mått på intelligens

Att generalisera beteendet betyder att man lär djuret att en viss signal betyder samma sak oberoende av:
* Var djuret finns
* Vad som händer runt omkring
* Vem som ger signalen
* Om den skiljer sig något från gång till gång (tonfall, handrörelse)

Att samla ihop eller att dela upp?
Vissa människor har en benägenhet att vilja samla ihop många små beteenden till ett stort, komplext beteende, för att träna hela på en gång. Förvirrande och oprecist för djuret!
DELA UPP beteendet i så många små bitar och steg som möjligt. Lär in alla delar var för sig. Använd shaping och kriteriestegring för att komma närmare och närmare slutbeteendet. Befäst till slut det färdiga beteendet med ett oregelbunden förstärkningsschema. Ju längre tid det tar att träna in, ju starkare sitter det till slut!
Låter ju hoppingivande...
 


10-10-2007 13:41

 Kathy: Är du säker på att du vill locka?

lockbete = en liten bit godis
*Något som lockar med löfte om nöje / belöning
*En typ av hjälpmedel
*Något som kommer före beteendet, en antecedent.

A > B > C

Hundträningens historia, mycket korta drag
1940: Hundar tränas för WWII
1980: Ian Dunbar (veterinär och hundpsykolog) forskar på hundar och klickerträning
1992: Karen Pryor och Gary Wilkes tar klickerträning till "den stora massan", d v s husdjursägarna
IDAG: "Klickerträning" är inte längre synonymt med traditionell inlärning med hjälp av klicker, utan står för ett helt koncept där man medvetet använder den operanta inlärningens principer.

KLICKERTRÄNINGENS GRUNLÄGGANDE PRINCIPER:
* Använder en precis beteendemarkör
* Positiv förstärkning / negativt straff (ge godis / ta bort godis)
* Minimerar användandet av kraft och hjälp
* Jobbar mot ett mål där hunden har "lärt sig att lära", nyinlärniong går snabbt
* Uppmuntrar närvaron av den andre. Ett växelvis givande av förstärkningar hund - ägare - hund - ägare (ägarens förstärkning är när hunden gör rätt)

Klickerträning är INTE samma sak som lockbete / muta + klicker!
Thorndike: fokus på konsekvenser A>B>C
Muta: fokus på antecedenter A>B>C

Att använda en muta fungerar alldeles utmärkt.
* hunden lär sig snabbt = förstärkande för tränaren
* snäll metod, inga straff
* känns instinktivt rätt. Vi vill "få" beteenden att hända
MEN metoden har vissa nackdelar:
* mutan kommer före beteendet: enligt Thorndikes forskning inte effektivast
* både hund och ägare fokuserar på MATEN, inte beteendet
* minimerar hundens engagemang (den behöver inte tänka)
* mutan blir en del av signalen (min hund lyder bara om jag har godis synligt)
* signalen för beteendet kopplas ihop med vissa gester hos ägaren
* hunden kan komma att kräva mer och mer innan den lyder
* kräver extra träningssteg för att "få bort" godiset och den visuella hjälpen

MUTA kommer FÖRE beteendet. FÖRSTÄRKNING kommer EFTER.

Hur man tränar in ett nytt beteende med klickerträning
1. Definiera ett precist mål.
2. Få beteendet att hända
3. Ta bort evbentuella hjälper
4. Shapa beteendet: gör det gradvis svårare tills du har nått målbeteendet
5. Lägg till en signal: döp beteendet
6. Variera förstärkningen
7. Integrera det nya beteendet i hundens repertoar

Låt hunden tänka och välja själv! Det första beteendet går sakta, men när hunden väl har "lärt sig att lära" finns det inga stopp.

Exempel från verkligheten: vanliga problem med mutor
På Seaworld bor tre valar, som en gång om dagen ska byta bassäng från sin stora till en liten, när bassängen ska rengöras. Detta görs på kommando, förstärkaren är en kastad fisk.
En av valarna, Mayuk, har slutat byta bassäng på kommandot. Istället väntar han i "fel" bassäng tills tränaren kommer med fiskhinken och lockar över honom.
Är Mayuk dum och envis? Han vet ju vad han ska göra?
Svar: visst vet han vad han ska göra! Det som är hans förstärkare är inte att få fisken när han har bytt bassäng, utan att tränaren går och hämtar hinken! Han tror att hela idén är att han ska stanna tills han får sin förstärkning = hinken hämtas, och tränas effektivt till att bli envisare och envisare. "Ingen ska lura mig att flytta mig, då hämtar ju inte min tränare fiskhinken!".

A > B, val byter plats > C
FISK A, signal > B, val väntar > C

Fisken är alltså konsekvensen (C) för att valen väntar, lika mycket som en muta (A) för att den ska byta.
Hur många gånger gör inte vi hundtränare på exakt detta sättet? Vi ger en signal, om den inte åtlyds tar vi fram en muta och lockar med, "för att hjälpa hunden". Jag har gjort så här MASSOR av gånger!
Vad ska man då göra istället?
TA EN PAUS!
Ge signalen max två gånger. Lyder inte hunden, PAUSA ca 30 sekunder, gör sedan om från början. Denna andra gång kan du backa ett steg i träningen för att få fram beteendet på första försöket. Vi får inte ofrivilligt förstärka passivitet genom att hjälpa hunden!

Mutor är effektiva när de används rätt, men bör behandlas som ett avancerat verktyg.
Lär dig och praktisera shaping på
* Olika hundar
* Olika djurarter
* På nätet
Studera beteenden!

Förberedelser för shaping
1. Observera djurets beteende Vad gör det egentligen?
2. Ha ett precist mål
3. Sätt en förnuftig första kriterienivå
Förutsättningar för att lyckas
* Förmåga att OBSERVERA beteendet
* Mekaniska färdigheter (koordination öga - hand)
* Hungrigt, tryggt djur
* Små, snabbätna, omtyckta godisar

Besök:
http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sleep/sheep/reaction_version5.swf
https://pantherfile.uwm.edu/johnchay/PL06/OC/OC.html
http://academic.cengage.com/cengage/student.do?product_isbn=0534633609&disciplinenumber=24 


 17-10-2007 13:55

 Kathy: cue tips / signaler

Varför lyder inte hunden mitt kommando?
1. Den är FÖRVIRRAD
2. Den är OMOTIVERAD

Är signal och kommando samma sak?
* Båda är antecedenter
* Kommando får ofta betydelsen "gör det, annars..."
* Signal = grönt ljus, "nu lönar det sig att..."

Vare sig kommandon eller signaler får beteenden att hända!
Jämför med en 100-meters löpare: vad får honom att springa, startpistolen eller tanken på guldmedaljen?
Hunden utför beteendet baserat vad konsekvenserna av beteendet tidigare har varit!
Glöm inte att en förutsättning för att man ska kunna köra iväg när trafikljuset slår om till grönt är att man redan har lärt sig köra bil...

Orsaker till att en bilförare inte kör när lyset är grönt (eller att en hund inte utför beteendet på signal)
1. Det är fysiskt omöjligt, något är i vägen. Träd över vägen (någon har kissat precis där du vill att hunden ska sätta sig)
2. Signalen var väldigt kort, och du nös / blinkade. (hunden tittade bort / fokuserade på något annat)
3. Du känner inte riktigt igen signalen, något är annorlunda. Hur reagerar vi om det gröna ljuset är högst upp? Om det blinkar? Hur stor behöver lampan vara? (Du använder inte din vanliga handsignal / ditt tonfall är annorlunda)
4. En annan signal var starkare. Ett utryckningsfordon är på väg. (En löptik har gått över planen)
5. Du blev distraherad. Barnen bråkar i baksätet, mobilen ringer, det händer något vid sidan av vägen. (Två hundar leker apport längre bort)
6. Du ser inte signalen, den blockas av något. Solen ligger på så att du inte ser vilken lampa som lyser. (Du står precis i motljus / regnet piskar i din hunds ögon)
7. Du känner dig inte trygg. En annan bil kommer i 190 från den korsande vägen. Hinner han verkligen stanna? (En annan hund stirrar hotfullt / gör utfall)
8. Bilen har gått sönder / du har slut på bensin. (Hunden är fysiskt eller mentalt uttröttad)
9. Kriterierna har ändrat. Här brukade vara enkelriktat? (Ni är på en ny plats, andra hundar i närheten / du har på dig röda skor... Hundar är DÅLIGA på att generalisera!)
10. Du är elak mot personen bakom dig...GÄLLER ENDAST MÄNNISKOR!
Alla de här anledningarna måste du eliminera INNAN du säger att hunden är "dum och envis".

Gör dina signaler tydliga
* De måste stå ut från bakgrunden
* Hunden kan använda syn / hörsel / känsel / lukt
* Ge inte hundenm en chans att "vänja sig" vid signalen innan du vill använda den till ett speciellt beteende. Om signalen är ny och lite konstig är det lättare för hunden att uppfatta den.

Bob visade olika bilder på skärmen, vi skulle räkna ut vilken symbol som var signalen för att vi skulle räcka upp händerna genom att han klickade oss när vi hade rätt. Ganska snabbt kom vi fram till att det var bilden av en bläckfisk. FEL! Det var ordet "fish" som var skrivet undertill, i grön text på grön botten...Jätteofta gör vi likadant med våra hundar, vi visar ett stort, tydligt handtecken som gör att de inte "märker" vårt signalord. Sedan blir vi förvånade när de inte lyder rösten...

Gör dina signaler olika varandra
* Gör en "ordlista" över dina signaler, hur de ser ut och vad de betyder. Signaler för beteenden som ligger nära varandra (typ kryp eller rulla runt, skälla eller viska) bör vara så olika varandra som möjligt. Om signalerna liknar varandra bör beteendena de avser vara olika varandra.
* Signalerna ska vara olika varandra FÖR HUNDEN, vad du tycker är lätt eller svårt att komma ihåg spelar mindre roll.

Var konsekvent
* Signalen ska alltid vara likadan. En hund förstår inte synonymer.
* Minimera din egen (och familjemedlemmars) variation i röstläge, intonation, intensitet, osv.
* Ha vissa "hemliga" signaler som du inte delar med andra. (t ex panikinkallning som andra, mindre noggranna tränare, lätt kan förstöra)

Minimera hjälpsignaler
* Du kan aldrig vara riktigt säker på om din hund ser fisken eller ordet "fish". Vilken signal svarar den på?
* Du riskerar att hjälpen blockerar den riktiga signalen. T ex finns det vallhundar som inte lyder om ägaren har solglasögon. Prova själv: kan din hund "sitt" om du står med ryggen mot den?

Skaffa stimuluskontroll
* Beteendet kommer alltid när du ger signal. (sitt = hunden sätter sig)
* Beteendet kommer aldrig spontant (under träning)
* Hunden svarar aldrig med fel beteende på signalen (lägger sig när du säger sitt)
* Beteendet kommer aldrig på en annan signal (sätter sig när du säger rulla)
Kort sagt: Hunden gör det du ber den om när du ber om det och aldrig annars.

"Den mest grundläggande och viktiga principen gällande inlärning, handlar om den förutsägbara responsen...Närhelst ett stimuli mer eller mindre regelbundet föregår en respons tidsmässigt, kommer det stimulit att framkalla responsen innan den egentligen skulle uppkommit" Fritt översatt från "Learning and motivation" av Frank Logan.
Alltså: man gissar när beteendet ska komma och börjar ge signalen precis innan hunden ändå tänkte utföra det. På så sätt blir signalen hopkopplad med beteendet. Om man sedan belönar hunden för beteendet enbart när signalen har kommit innan, får man snart en hund som lyssnar efter denna speciella signalen. Signalen får då förmågan att framkalla beteendet.

Signaler kan bli förstärkare!
* Om hunden kan signalen väl
* Om den är inlärd med positiv förstärkning
signal > klick > godis
tertiär förstärkare > sekundär förstärkare > primär förstärkare

Operant inlärning
* Ändrar operanta beteenden
* Beteendet blir starkare eller svagare beroende på dess följder
A > B > C

Klassisk inlärning
* Ger en association mellan två stimuli. Stimuli 1 har ingen specifik, naturlig betydelse för hunden (ljudet av en klocka). Stimuli 2 har naturlig betydelse för djuret (mat).
A1 + A2 > B (ofta reflex)
Om hunden hör klockan och ser maten samtidigt (leder till dregel) flera gånger, räcker det snart med att den hör klockan för att börja dregla. Tänk intensivt på smaken av citroner: det vattnas i munnen (på de flesta) trots att ingen citron är i närheten.


 26-10-2007 10:30

 Bob: Vad händer om man inte förstärker?
Fortsättning: principerna som styr operant inlärning

1. Stimuli: Djuret svarar på stimulans

2. Förstärkning: ökar beteendets frekvens

3. Utsläckning: beteendet brukade förstärkas men förstärks inte längre. Beteendet försvinner gradvis. Ett svagt beteende försvinner snabbare än ett starkt.
* Utsläckningsutbrott = ett sista desperat försök att bli förstärkt för ett beteende (Hur många gånger försöker vi starta en risig bil innan vi ger upp? Mitt rekord är 60 minuter, sedan tog jag bussen...)
* Spontan återhämtning = Kanske fungerar beteendet i denna nya miljön? När matte har gröna skor? Ett beteende försvinner aldrig till 100%, men kanske räcker det med 99.9% "Good enough for government work" enligt Bob...

4. Straff: minskar beteendet. Vad som är bestraffande bestäms av individen. Även här kan man använda primärt / sekundärt straff. Sekundärt: FY! Primärt: smäll på nosen.
Det till 100% perfekta och pålitliga beteendet existerar inte!
Straff STOPPAR beteenden. Rätt använt fungerar det, men...
* man måste vara skicklig
* det ska användas SÄLLAN för att behålla sin kraft
* det undertrycker oönskade beteenden = hunden blir en tryckkokare
* det är svårt att straffa ett djur man tycker om tillräckligt effektivt för att det ska ha önskad effekt
* det generaliseras lätt till att verka på fel saker (miljön, speciell doft, andra hundar i närheten, ägaren)
* DET ANVÄNDS ALLTFÖR MYCKET!
Måste du straffa mer än tre gånger? Det är OEFFEKTIVT, byt träningsmetod.

5. Generalisering
* generalisera stimuli: liknande stimuli ger samma respons ("sitt" ger ett sättande oberoende av tonfall eller vem som säger det)
* generalisera respons: samma stimuli triggar flera liknande beteenden (delfin har lärt sig att ta en boll på nosen och kasta den genom en ring på signal "basket". Den kan istället börja använda stjärten eller fenorna till samma slutmål)
Generalisering av beteenden är SVÅRT för hundar.

Om att använda lockbeten / mutor:
Det ger snabbare resultat på en oerfaren hund, men beteendet blir svagare. Frishejping kräver fler repetitioner = fler förstärkningar.
Är det fysiskt möjligt att träna utan lockbete? Gör det.
Rekommendation: att frishejpa ett nytt beteende / månad ger en skickligare tränare (och hund).

Tävlande förstärkare
Om beteende A (leka med hund) blir mera förstärkt än beteende B (ligga plats) kommer beteende A att vinna.
* Din förstärkare måste vara bättre än omgivningen
eller
* Beteende B måste vara förstärkt mycket mer än beteende A.
Nyinlärning bör ske i kontrollerade, störningsfria miljöer.

Oregelbundet förstärkningsschema
* Bygger ett starkare beteende genom att utnyttja "enarmad bandit"-effekten. Belöning ibland.
* Kräver en lång, noggrann shapingprocess
* Kan ge mindre precision (djuret blir frustrerat)
* Man riskerar utsläckning
* Ofta onödigt, beteendet blir lika stabilt med belöning varje gång
* ANVÄND ENDAST PÅ FÄRDIGA BETEENDEN! Annars riskerar man att "fastna" i shapingen.
* Använd 80%-regeln under shapingen
* Ju enklare / mer naturligt ett beteende är, ju tidigare bör man sätta på signal.


26-10-2007 11:08

 Kathy: Att sprida kunskapen vidare
Speciellt för instruktörer, men ger nyttig kunskap även för elever

Vi tränar nya beteenden på två arter samtidigt.
* HUND: har tänder, möjligt vapen
* MÄNNISKA: intuitiv, kan ha fördomar
Steg ett: Ta bort känslomässiga spärrar. Ingen RÄDSLA, ingen PRESTIGE.

Hinder för effektiv träning
* Kaos och oväsen
* För mycket grejer att hålla reda på. Hund, koppel, klicker, godis... Prio ett: bli av med kopplet. Runt midjan, under foten, fast i väggen.
* Felaktig tro att kommandon får saker att hända.
* Ovilja att använda godis. "Hunden ska vilja efterkomma utan godis". Tja, hade du jobbat utan lön?
* Tidigare motsägande erfarenheter av hundträning (ledarskapet är svaret på allt, ryck i kopplet, bit i örat, visa vem som bestämmer)

Nackdelar med klickern
* En extra pryl att hålla rätt på. Tips: Låt tränaren "testa" klickern. "Är den trasig? Prova en gång". Första gången är alltid ovan.
* Kan skrämma hunden. Klickern ska hållas NÄRA kroppen, helst så att inte hunden ser den. Vår instinkt är att använda den som en fjärrkontroll och peka på hunden med klickern. UNDVIK!
* Högljudd i små rum. Använd i-click.
* Små barn använder den som "tortyrredskap". Lösning: ha en klick-tävling. Flest klick på 60 sekunder vinner. Sedan är "nyhetens behag" borta. OBS i ett rum utan hundar.

Mål för en klicker-klass
Människa
Slutliga mål: aktiv, problemlösande, ansvarsfull, skicklig, bejakande, har roligt
Delmål: observera hunden, klicka ofta, generös med godis, leende, dela upp beteendet, planera
Bör lära sig: OBSERVERA, klicka ofta, ge 10 godisar på 20 sekunder, kopplet och klickern i ena handen godis i andra, VÄLJA vad de ska klicka härnäst
Hund
Slutliga mål: aktiv, villig, självsäker, säker i sina responser, bred repertoar, lärt sig att lära, helt närvarande
Delmål: RÖR SIG, gå i korgen - target, ligga ner, ögonkontakt (bör inte vara det första beteendet eftersom timingen är viktig), gå mot föraren, sitt, gå fint, "ankra" framtassarna vid hälsning, fingertarget

Att lära hunden hälsa utan att hoppa:
* Klicka för framtassar i marken
* Instruktören klickar, ägaren matar BAKOM hunden
* Öva separat: luta över hunden, tala med hunden, röra vid hunden, titta på hunden
Hunden ska tänka "jag låter mig inte luras! Jag vet att enda sättet att bli belönad är att ha framtassarna superlimmade till marken."

Vanliga problem
* Tränaren "blockerar" klicket. Var TYST och STILLA när du klickar.
* Tränaren klickar passivitet. "Dead - dog - rule" = klicka ingenting som en död hund hade kunnat göra. OBS! Sena klick förstärker passiva muskler.
* För låg frekvens. Snålhet är en vana! Hunden blir frustrerad och ger upp.
* Tränaren sätter press på hunden (hand på rumpan vid sitt, skarpt "nej", osv)
* Dålig timing. Definiera ditt mål, och förutse vad hunden ska göra!

Kathy avslutade med att göra en praktisk övning. Hon skulle visa en kort video (60 sekunder) av sex persponer som kastade två bollar mellan sig. Vi skulle räkna hur många gånger en person med vit t-shirt kastade bollen. Ganska klurigt vill jag lova! Jag räknade till 14 kast och två studsar, vissa räknade 16 kast, tom upp till 20. Så frågade Kathy om vi hade sett något konstigt på videon. ????? reagerad jag. Hon bad oss titta igen, utan att räkna.

Efter ca 10 sekunder kommer det in en man i en gorillakostym och ställer sig mitt bland bollkastarna, vinkar, och går ut på andra sidan.

Otroligt! Jag kände mig lurad av min egen hjärna... Lärdom: Vi filtrerar vad vi ser, och vi kan ställa om vårat filter. Våra elever kanske inte gör rätt eftersom de faktiskt tittar på helt fel saker! För att inte tala om vad våra hundar tittar på...

Den sista föreläsningen (av Bob, handlade om djur som han hade tränat, och otroliga beteenden som de hade fått fram. Det gav mig inte mycket mer än en stark övertygelse om att inlärning med positiv förstärkning VERKLIGEN fungerar, så jag sätter punkt för seminariet här. Tack för uppmärksamheten!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv


Skapa flashcards