Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 24 januari 2008

Vilmas tidigare träningsdagbok

Av Åsa - 24 januari 2008 21:07

04-12-2007 10:14

 Jag verkar ha blivit med en tredje hund, Vilma, Mårrans helsyster, är i djup onåd hos min svärmor och det är osäkert om hon får komma tillbaka.
Vi har ju passat henne förr, och hon passar bra i hop med mina andra hundar, så jag ser fram emot att få ännu mer fullt upp...

Vi började klickerträna redan förra året. Det har gått MYCKET sakta, dels för att jag bara har haft hand om henne sammanlagt tre veckor, och dels för att hon var väldigt rädd för klickerljudet.
Inte förren förra gången hon bodde här (fyra dagar) började hon reagera på ljudet med den glada förväntan som mina andra hundar visar.
Dessutom är det en försiktig madame, orolig över att förarga, försöker ta liten plats (vid 31 kg är det svårt), van vid att vara för sig själv utomhus tillsammans med min svärfars får.

Med tiden har vi byggt upp en riktigt fin kontakt, hon är glad (men försiktig) när vi tränar, har lärt sig att gå i koppel utan att dra, och påbörjat enkla saker som sitt och ligg.
Det som är i skriande behov är en säker inkallning, och som vanligt så börjar jag i slutet med kontakten och glädjen i att vara hos mig.
Jag vill också börja träna fotgåendet, spontana läggande, apportering, spontana ställande, och ingångar, för att kunna starta nybörjarklass till våren och kanske klass ett till hösten.

Den här tråden är tänkt att visa lite grann hur jag tränar grunderna, likadant som jag hade tränat en valp.


04-12-2007 10:23

 Planering:

Jag vill ha två olika inkallningar: en tävlingsinkallning på hit, som jag kommer att vänta ett tag med att börja lära in, och en ovillkorlig vardagsinkallning på "Villie" eller visselpipa.

Kontakten och fotgåendet tränar jag genom baklänges marsch till att börja med.

Spontana sättanden och lägganden framför mig, sedan stimuluskontroll.

Påbörjan till ingångar, här använder jag hjälp i form av en visande handrörelse i början.


En hel del energi tänker jag också lägga på att lära henne uppskatta lek och kamp, bryt och loss kommer då på köpet.


07-12-2007 12:28

 Idag har vi varit i Svalöv på klickerkursen som jag egentligen går med Mårran. Vilma är dåligt miljötränad och behöver VERKLIGEN komma ut, träffa hundar och människor.
Det gick över förväntan! Hon var lugn och försiktig (som alltid).
Eftersom hon fortfarande kan reagera negativt på klickern ibland har jag lagd in ett klick-ljud med tungan att ta till i sådana här lägen, så vi klickade kontakt och avslappnad beteende, samt att hälsa lugnt på andra (garanterat snälla) hundar.
Till att börja med rörde hon inte godiset, utan jag belönade med beröm och kel istället.
Under teorin slappnade hon av mer och mer. Jag var lite orolig för hur det skulle gå när alla började klicka sina hundar, vi är trots allt åtta hundar på en ganska liten yta, men istället för att bli rädd lystrade hon och ville ha godis. TOPPENBRA!
Jag fick fram min i-click och började träna att hon skulle slicka sig om munnen, växlat med spontana lägganden. Inte fattade hon vidare mycket (hon är lika trög som Mårran om inte värre), men hon var glad och fokuserad.
Efter ca 20 minuter ansåg jag att det var bra för idag, och tog ut henne i bilen för att vila.

Jättebra pass! Jag är mycket nöjd med henne.


09-12-2007 10:09

 Madame kan uppenbarligern öppna dörren. Jag hade glömt låsa när jag gick ut med Mårran, vips var dörren öppen och Vilma på väg ut. Vi pratar dessutom om TVÅ dörrar, innerdörren öppnas inåt...Dessutom gick grannen precis ut med sin hund, och Vilma sprang naturligtvis dit storskällande. Grannen sparkade till henne (rätt ordentligt att döma av ljudet, men jag klandrar honom inte) och Ola fick tag på henne. Inte bra för grannsämjan...
Så nu sitter där ett elstaket med fyra trådar. Jag har låtsats gå emot och skrikit och ylat ett par gånger, så de är ganska rädda för det.

För att kunna gå ut med tre hundar någorlunda enkelt krävs alltså att jag kan sätta dem, ta ner staketet, gå igenom, sätta dem på andra sidan, och ta upp staketet igen. Detta tränar jag först separat med alla hundarna innan det är "skarpt läge".
Mina "gamla" kan ju redan stanna kvar på kommando, men Vilma är lite sisådär.

Redan från början vill jag att hon ska hålla positionen även efter klicket, tills jag kommer in och belönar. Alltså: bryter hon position går jag bara lugnt tillbaka dit hon satt, väntar på att hon spontant sätter sig, innan jag ger godiset. Och skäller lite på mig själv som gick för långt ifrån för tidigt, effektivare är naturligtvis att flera gånger klicka så nära att jag hinner tillbaka INNAN hon rest sig överhuvudtaget.

Vi tränade i flexikoppel, eftersom det är vad jag kommer att använda. Svårigheter:
1. Sitta kvar i ca två minuter, med flexikopplet ikopplat och liggandes framför, medans min koncentration är på staketet.
Vi tog det stegvis. Hon var verkligen lättränad idag, målet uppnått på fem minuter! Duktig hund.

Vi passade på att träna lite fotposition, som nu börjar komma spontant så länge hon inte tänker på vad hon gör, och lite ingångar. Det är läskigt att sitta nära mig vid min sida...Jag hjälper till genom att ta ett par steg framåt för att hjälpa henne i position, och fick till flera bra reps. Hon t o m visade prov på att vilja rätta in rumpan, helt spontant! Super!
Vi avslutade med en inkallning. Jag misstänker att min svärfar har haft "tävlingsposition" (stå sträckt med armarna längst sidorna) som en omedveten inkallningssignal, för hon kom direkt...Vi bröt och gjorde om, perfekt.

Hon fattade verkligen snabbt idag! Klickern verkar äntligen ha endast positiv betydelse, så nu börjar det bli effektivt. Hon börjar också förstå att inget klick = prova något annat.
Jag ska köra lite ren frishejping under veckan, jag tror att hon börjar bli tillräckligt självsäker för att våga prova lite av varje.
Det är otroligt tydligt att hon är van vid aversiv träning och en ganska hård hand...Inget ont om mina scärföräldrar, men effektiv inlärning vet de inte så mycket om.


13-12-2007 14:17

 Vi har kört inkallning under två pass, ute i hästhagen. Löplina på för säkerhets skull, jag vill INTE riskera att hon springer på en hare.

Pass ett var et bara hon och jag. Jag klickade ett par gånger för spontankontakt, gick runt i hagen för att se om hon följde (det gjorde hon), kallade och klickade när hon kom spontant, och till slut kallade jag ett par gånger när hon stod och nosade och sprand sedan direkt i motsatt riktning. Hon kom som ett skott. Bra start!

Pass två ville jag introducera visselpipan. Jag tog med Vilma och Mårran ut i hagen, de började leka loss rejält. Jag väntade tills jag såg att Mårran kastade en blick åt mitt håll, och visslade två korta signaler. Mårran kan signalen sedan innan och kastade sig mot mig utan att tveka. Vilma såg konfunderat ut i en halv sekund innan hon hängde på.
Under ca tio minuter körde jag närmare trettio olika inkallningar av olika svårighetsgrad, belönade med lek och köttbullar. Jag växlade mellan visselpipa och röst, jag vill att hon ska svara lika bra på båda. 100% lyckade inkallningar! Det är härligt att se två hundar gå ur sin vilda jaktlek på 1/100 sekund, och istället ha kaplöpning mot mig...
Jag är noga med att sätta dem, klicka, belöna, och släppa iväg igen med "varsågod". Jag vill INTE ha "hej och hejdå", utan de ska vänta på varsågod.


 14-12-2007 17:46

 frishejping

Idag provade vi ren frishejping för första gången. Målet: att Vilma skulle hoppa upp på en stol.

Ganska snabbt fick jag henne intresserad av stolen. Hon nosade på den, la huvudet på den, knuffade den. Vis av tidigare cross-over hundar var jag noga med att hela tiden klicka aktivitet, jag vill att hon ska förstå att hon ska prova sig fram. Risken är att hon annars bara sätter sig och stirrar på mig, och väntar på att jag ska visa henne. Ett par gånger klickade jag för att hon reste sig och försökte vad som helst, för att ytterligare få igång henne.

Jag "fuskade" en liten bit, och använde hennes redan inlärda "tass" för att få henne att förså att tassarna skulle upp på stolen. Det räckte med att jag bad om tass två gånger, sedan la hon spontant upp tassen på stolen. Och med en tass var det inte långt till två...
Bakbenen var svårare, hon ville hellre fortsätta med framtassarna upp på ryggstödet. Jag började klicka minsta rörelse med bakbenen, och efter några klick stod hon bokstavligen och hoppade på golvet.

Att hoppa upp på en stol är inget egenmål för mig, och jag var nöjd med detta. Som en första lektion i att tänka själv och prova saker på egen tass (tidigare strängt förbjudet) var jag mycket nöjd med hennes försök!


17-12-2007 18:48

 Vi har tränat ganska flitigt:

Apport är en svår bit för en totalt föremålsointresserad hund. Hon är som Mårran, inte kampa, inte jaga, inte gripa. Nåväl, har jag lyckats med en hund borde jag kunna fixa en till. Vi har börjat med att "förvandla" apporten till en target. Först nos när jag håller den i handen, lätt fixat, sedan på marken. Hennes spontana svar: "är du inte riktigt klok? Varför ska jag vara intresserad av den där träbiten när du inte ens håller i den?".
Nu när intresset är väckt för träapporten (den betyder ju att det vankas godis) tänker jag träna gripande och kampande med den mjuka tyghund som vi redan har börjat med. När det funkar ska jag se om jag kan överföra gripandet på apporten, och träna vidare därifrån.

Ingångar / sitta vid sidan går ganska bra. Hon verkar ha kommit över sin osäkerhet för att sitta och ligga vid min sida istället för framför mig. Jag lockar in henne med en godis, och hjälper vid behov till med ett steg framåt. Fokus ligger på raka sättanden ganska nära mitt ben.

Fritt följ går också framåt. Bokstavligt talat...Från att ha sin position snett bakom mig, har hon spontant börjat komma fram närmre mitt vänsterben. Jag klickar för position och kastar godiset framåt, alltid i rörelse. Vi har börjat med lite vida svängar, och halter.

Stanna kvar har slutat att betyda "res på rumpan", och övergått till "stanna i den position som du har". Mycket bra framsteg! Hon börjar bli mogen för lite störningar.

Inkallning har fungerat till 100% hittills. Jättenöjd! Vi har börjat titta på tävlingsinkallningen.

Hoppet är inte det lättaste... Hon är tung och osmidig, och ser inte vitsen med att hoppa över när man kan gå runt eller igenom (har bara ett enkelt agilityhinder hemma). Jag ska köra till klubben och träna på ett vanligt lydnadshinder istället.

Det var nog allt för tillfället.


 18-12-2007 10:29

 Det här med att ta saker i munnen...
ICKE!
Jag har lekt med den där f d roliga tyghunden så jag blir alldeles anfådd. Vi har haft kapplöpning till den. Jag har imiterat Mårrans "slå med leksak på Vilmas nos tills hon tar den"-teknik. Jag har gullat med den, pratat med den, kastat den i luften, dragit den på marken...Ingenting. Nada. Noll.
OK, hon är intresserad (måttligt), men gripa? Inte en tendens.
Jag gav upp, la den på marken, och började köra targetträning med den, det är alltid nyttigt. Det funkade i alla fall riktigt bra, kanske kan jag jobba med frustration / utsläckning när hon börjar bli säkrare? Verkar mer hoppfullt än att leka upp intresset.
Hon tycker att det är kul att träna, det är ju alltid något. Svansen går som en elvisp så fort jag tittar på henne, och hon håller bra fokus. Och frishejping är ju alltid lärorikt.


21-12-2007 10:53

 Igår tränade vi vidare med tyghunden. Hon blev jätteglad när jag tog fram den, använde den som nostarget både på marken och i min hand. Jag väntade med att klicka en halv sekund, så att hennes nostouch blev intensivare. Plötsligt hände det...jag såg hennes mun öppnas en micromillimeter! Bra tajming (för en gångs skull), och jag väntade på nästa öppnande. Mycket riktigt, frustrationen satte igång någon typ av extremt svag grip-reflex.
Vi gjorde paus, och jag tog tyghunden och rörde den från henne i noshöjd. Först några klick för att hon följde den, sedan sorterande jag ut de "snufflanden" som var mer intensiva, och helt plötsligt grep hon tag om tyghundens ena öra! Jag ville tokhoppa runt och glädjeskrika, men eftersom det garanterat hade skrämt henne la jag band på mig. Ett par minuter till, sedan började hon gripa varje gång...först bara i örat, sedan om hela hunden (om än MYCKET försiktigt).
Hurra!

Idag tränade vi vidare med hindret, som inte gick så bra sist. Betydligt bättre idag. Efter en lite knagglig start, förstod hon att enda sättet att få ett klick var att hoppa ÖVER, inte genom. Vi körde lite strömhopp med fart före och efter, gick vidare till att sätta framför innan strömhoppet, och till slut en påbörjan på ettans hopp med sättande, jag gick över, kallade in, och avslutade med en ingång.
Hon börjar mycket försiktigt bjuda på en tendens till spontana ingångar, men lika ofta förlorar hon koncentrationen helt och kastar sig framför mig. Jag kör många upprepningar av bågen "bakom rumpan och upp vid sidan" med godishand, för att "sätta" rörelsen i kroppen på henne. Det känns konstigt att jobba ingångar med en hund utan bakdelskontroll...
Hon har spontant backat framför mig flera gånger, jag har fångat upp det och klickat. Snart dags för kommando, och så småningom flytta in backandet vid sidan. Det kommer att hjälpa både ingångar och vänstersvängar att hon har koll på rumpan!
Idag började vi också med "ligg kvar" lite mer strukturerat, d v s jag har lämnat hennes sida. Kriterier: Lägga sig rakt vid min sida (inte framför mig), jag går tre meter, väntar tio sekunder, klickar när jag står ute, hon ligger kvar och får sin godis. Funkade bra, 80% lyckande.


26-12-2007 12:41

 Snart är julstressen över...bara mellandagarna kvar, sedan ser mitt liv normalt ut igen.

Vi har i alla fall provat hundspelet "dog smart", med klossar som hunden ska lyfta för att komma åt godiset. SVÅRT! sa Vilma... FATTAR INTE!
Främsta syftet är att få henne att tänka och prova själv, utan att be mig om hjälp. Sedan är det ju bara en fördel att spelet bygger på att ta klossar i munnen...
Jag började med att sätta dem snett = lätta att puffa omkull. OK, rolig lek. Sedan satte jag i ett par ordentligt. Hmmmm, hur ska det här gå till? Efter försök med knuffar och tassar, och en hel del skrapande och puffande på mig om hjälp, tog hon äntligen med munnen. Klick, och så lyfte jag klossen. Efter fem minuter var hon så snurrig att ögonen gick i kors...Men hon hade greppat fyra klossar!

Idag skulle vi fortsatt, men "någon" hade stulit frolicpåsen från hyllan och ätit upp allihopa...Får fixa nytt godis först.


29-12-2007 14:57

 Idag har vi tränat på klubben för första gången. Jag släppte henne och Mårran så att de kunde "nosa av sig", och tränade lite inkallningar med visselpipa. Första var lite tveksam, men när hon upptäckte att jag hade blodkorv blev det fart på benen!
Jag tränade henne och Mårran växelvis, och band upp emellan. Nyttig träning även för den uppbundna hunden: jag byter inte hund förren det är tyst vid staketet.
Vilma visade upp en lagom blandning av "bjuda på allt vi tränat" och "faktiskt lyssna på matte", vi tränade fritt följ, ingångar, sitt / ligg kvar, tävlingsinkallning. Om jag får behålla henne tänker jag starta nybörjarklass, så vi påbörjade läggande efter gång. Hon lägger sig snabbt men snett, position som vanligt...
Jag var väldigt nöjd med henne!


11-01-2008 14:21

 Igår var vi med i träningsgruppen. På planen, ingen Mårran, främmande hundar...Hon skötte sig över förväntan!
Vi började med en plats. Hon förstår att hon ska ligga kvar, jag gick ut fem meter ochg jobbade med position och koncentration. Hon vill gärna gå upp när jag kommer tillbaka, så det specialövades. Bra!
Ingångarna sitter hyfsat, jag har börjat lägga på kommando "på plats" och klappar på benet.
Inkallningarna kommer sig, hon siktar på höger sida istället för vänster, men i övrigt bra. Kanske svärfar har tränat henne att gå runt? Jag tränar om.
Började med lite lätta läggande efter gång. Hon förstår skillnaden på sitt och ligg även under marsch, lite mer säkerhet bara, och fokus på raka lägganden.
Efter halva passet kopplade vi loss, ingen som helst risk att hon skulle springa till någon annan! Full fokus på mig! Lite hopp över hinder (utmärkt!) och lite fritt följ (fortfarande osäker på position och svängar, men bättre) och sedan avslutade vi.
Duktig hund!

Idag har vi varit i Svalöv och tränat klicker för Maria. Fokus: apportering. Hennes svagaste moment.
Vi började med favoriten: grodan som hon fick på julafton. Ett par grepp direkt!
Paus, växla mellan att träna ingång, "hakan i handen" (nytt för idag, snabbt inlärt), ligg / sitt upp.
Mera groda, nu i rörelse för att få till ett hårdare greppande. Bingo! På Marias inrådan bytte jag snabbt till en liten träbit. Hon greppade! Hurra! Och flera gånger dessutom!
Nu var det precis som att en spärr hade släppt: vi kunde snabbt avancera till en mellanstor träapport och få till fina greppanden både stilla och i rörelse.
Min hund är fantastisk!
Och jag känner mig ganska duktig jag också...


13-01-2008 20:22

 Apporteringen har verkligen fallit på plats!
Idag kunde jag klicka för fastare grepp, hålla fast längre, och gripa från sittande både framför och vid sidan. Än så länge släpper jag inte apporten, och hon behöver inte hålla längre än en sekund.
Jag har märkt en liten tendens till tugg, får vara noga med att greppet är rätt (precis bakom huggtänderna) och att hon greppar fast redan nu. Och så tajmingen i klicken förstås.


18-01-2008 12:29

 Tränade på klubben med träningsgruppen igår, okoncentrerad och nosig...Tidigare under dagen hade hon uppfört sig RIKTIGT illa, skällt en massa, och attackerat en kille under promenaden. Fattar inte det?
Jag bad mina träningskompisar att komma fram och hälsa på henne, inga problem. Mycket konstigt.

Idag har vi avslutat klickerkursen i Svalöv.
Första övningen var att krypa under stolen som hon tidigare hoppat upp på, ren frishejping...Och hon som trodde att hon visste vad jag ville! Med hjälp av strategisk belöningsposition (under stolen) fick jag efter tio minuter henne att börja tänka om, och däeifrån lossnade det ganska snabbt.
Resten av tiden ägnade vi åt apporteringen. Idag ville jag att hon skulle greppa grodan från golvet. Ett par klick för nos, sedan höll jag inne klicket. Öppna munnen = klick. Greppa om = klick. Lyfta en cm = klick. När vi avslutade hade hon lyft den från marken och gett mig den i handen flera gånger. Succé! Otroligt att vi har kommit så långt så fort! ALLA hundar kan lära sig att apportera, det är härmed bevisat.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards