Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 24 januari 2008

Tidigare träningsdagbok: rutan

Av Åsa - 24 januari 2008 14:23

Jag har fått för mig att lära mina hundar sändandet till rutan.
Steg ett: fundera.
Rutan är 3x3 meter stor, hunden ska sändas rakt fram, in i rutan, där den på kommando ska ställa sig i mitten och stå still i tre sekunder innan momentet är slut och hunden hämtas. Rekommenderade kommandon är "framåt, stå".
Jag vill använda en blompinne som target. På så vis riskerar jag inte att de nosar i marken, de ser inte pinnen från håll men när de kommer nära är det tydligt var mitten är.
Steg två: planera.
1. Sätt en köttbulle på pinnen, spring sedan tillsammans med hunden in i rutan, visa köttbullen, beröm. Gör om tills hunden hittar köttbullen själv.
2. Likadant, utan köttbulle. Klicka istället när hunden petar på pinnen med nosen, kasta belöningen, spring in till hunden, beröm länge, gå ut tillsammans. Jag vill inte att hunden ska lämna rutan på eget bevåg.
3. Börja sända hunden ensam till blompinnen, från kort avstånd, för att lära den hitta mitten. Om hunden nosar i marken eller på konerna, bryt och gör om. Låt hunden spontant peta på pinnen med nosen, klicka och belöna.
4. Öka avståndet till fullt avstånd. Lägg bort handtecknet genom att först säga "framåt", sedan vänta, sedan visa.
4. (jo det är rätt siffra) Parallellt träna bort petet med nosen på pinnen, och få in att hunden ställer sig vid pinnen istället, genom att ge kommandot och klicka precis innan hunden kommit fram. Godiset kastas för att hjälpa hunden till rätt position.
5. Börja bryta av pinnen och göra den mindre och mindre.

Steg 3: träna.
Första gången repeterade vi steg ett MÅNGA gånger, jag och Mårran. Vi flyttade rutan för att hon inte skulle bli bunden till en speciell plats, och varierade avståndet. Hon tyckte av det var en toppenlek!
Popsy hade tittat på, uppmärksamt, och när jag bytte hund sprang hon rakt ut till rutan och väntade på sin belöning! Praktiskt...
Obetänksamma jag hade veckan innan tränat "spring till kon" med Popsy, och en kon är ju så mycket enklare att se än en blompinne, så det är upplagt för att ge lite problem.

Andra gången (idag). Jag tog bort köttbullen från pinnen, och Mårran och jag sprang först ett par gånger tillsammans. Sedan skickade jag henne ensam ca fyra gånger, innan hennes koncentration tog slut. Hon blir verkligen trött av nyinlärning!
Popsy hade till en början bara koner i huvudet. Vi fick springa tillsammans flera gånger innan hon "kopplade om" och vi kunde avsluta med några bra skick. Däremot ställer hon sig riktigt snyggt, och går att dirigera höger - vänster - framåt.

Steg fyra: utvärdering.
Mårran ska jag fortsätta träna på samma sätt, flera pass till. Korta skick, växla mellan att det finns godis och att det inte finns godis. Max fem skick per träningstillfälle, sedan paus.
Popsy kan jag ställa lite högre krav på. Hitta pinnen, annars inget klick. Om hon går till konerna bryter jag och kallar in, om hon envisas bryter vi helt och hållet, packar ihop, och avslutar (värsta straffet...). Efter ca fem minuters olycklig paus går vi ut och fortsätter som om inget hade hänt, lite enklare, så att hon får in i huvudet vad det är som lönar sig.
Båda hundarna blir jätteglada när jag tar konerna, så redan det tyder på att vi är på rätt väg.


 19-06-2007 22:01

Bakslag!
Popsy springer glad och lycklig till alla konerna och struntar i pinnen. mårran springer inte alls, hon var rädd för skjutbanan som lät i bakgrunden.
För att få Popsy att lämna konerna ifred la jag ut hennes älskade boll, och ökade till fullt avstånd. Fungerade bra, men nu blir det ju en apportering...
För Mårran la jag ut hennes tramptarget, hon blev jätteglad när det var något hon kände igen och sprang och trampade i full galopp. En gång. Sedan tog stressen av skotten över igen, och hon lämnade inte min sida.
Jag erkände mig besegrad och tränade "nära-matte-grejor" istället.

Måste ta mig en ordentlig funderare till nästa gång...


 20-06-2007 13:08

 Bättre idag!
Tränade lite i trädgården. Jag bestämde mig för att fortsätta med tennisbollen till Popsy, sända henne flera gånger på fullt avstånd och klicka precis innan hon tog bollen. Fungerade kanon, bra tempo, inga koner. Sedan tog jag plötsligt bort bollen och skickade henne på samma sätt, men på fem meter. Bingo! Hon sprang direkt ut till mitten och fick sitt klick, och så sprang jag ikapp och gav godis. Till slut växlade vi varannan gång med, varannan gång utan boll. Hon sprang perfekt varje gång, och när inte bollen var där ställde hon sig och väntade på sitt klick.
Jag ska fortsätta med bollen i olika miljöer tills hon är helt säker, först då kommer jag att skicka henne utan boll mer än varannan gång. Just nu verkar det väldigt hoppfullt.

Mårran tänker jag fortsätta med pinnen. Korta sändanden, godis på pinnen de flesta gångerna, tills hon börjar fatta att det är mitten som gäller. Hon tröttnar jättesnabbt, så max fyra sändanden, sedan paus.
Idag fungerade det bra, hon kändes ganska säker, och vet precis var pinnen står. Det är lite konstigt att lämna mig, men hon kan ganska lätt övertygas. Mycket enkel träning framöver i olika miljöer!


24-06-2007 20:40

 Vi kämpar vidare som planerat.
Skickade Popsy första gången med bollen, för att visa platsen, sedan ca 10 gånger utan bollen. 6 gånger sprang hon ut, jag kunde klicka och kasta bollen, 2 gånger sprang hon till en kon men jag kunde dirigera henne rätt, 2 gånger sprang hon perfekt och ställde sig och väntade på sin boll. Jag skickade från 3 - 5 meter.

Mårran sprang till sin pinne (utan godis) ca 15 ggr från olika håll, på 3 - 7 meters avstånd.

Jag är nöjd med båda, de börjar bli säkrare i skicken, och leta efter mitten.


 28-06-2007 22:46

 Jätteroligt...(ironi) Jag har lärt Popsy att springa typ två meter, tvärstanna och titta uppfodrande på mig...Inte riktigt vad jag ville. Med lite tankearbete kan jag konstatera att jag inte har klickaty när hon har sprungit, utan när hon har stannat.
Man får det man klickar. Skit också!


30-06-2007 20:53

 På´t igen!
Ny strategi: musmatta som tramptarget som jag sedan klipper mindre och mindre. Jag ska också börja markera "kanterna" på rutan.

Det fungerade riktigt bra! Popsy fattade direkt, och springer i full galopp från tio meter mot mattan. Jag klickar innan hon stannar, då svänger hon genast runt och ställer sig blickstilla tills jag kommer och belönar. För att hålla fokus framåt slänger jag en godis över henne.
Nästa steg är att träna bort handsignalen på "framåt", sedan göra musmattan mindre och mindre tills den inte längre existerar, och till slut lägga till "stanna" som belöningsord istället för klicket.

Mårran får vila lite med rutan, snart är det ny tävling och det finns annat att träna på...


10-07-2007 20:46

 Måste göra någonting rätt i alla fall! Helt plötsligt har det lossnat rejält.
Jag har klippt min musmatta i hälften, börjar med att sända några gånger med mattan på plats, och tar sedan bort den helt och hållet. Utan matta börjar jag på fem meter, sedan åtta, sedan tio. Idag sprang hon t o m bättre utan matta! Hon springer snabbt, rakt, utan att sacka tills jag säger stanna. Sedan står hon blick stilla tills jag klickar och kastar en godis förbi henne.
Det går på rätt håll! Jag är nöjd.


25-07-2007 18:46

 Ett tag sedan sist, men idag lyckades Popsy övertyga mig om att rutan var det absolut roligaste att pyssla med.
Vi har slutat helt med musmattan, sänder enbart till rutan. Jag har fortfarande inte markerat rutans kanter, mer av lathet än för att det skulle vara i längden svårare att lära in (snarare tvärt om).
På fem meter är hon stensäker (åtminstone idag), på åtta meter 90%, på tio meter nere på 75%. Det händer fortfarande att hon stannar innan mitt kommando, springer till en av konerna, eller sätter sig, men det blir mer och mer sällan. Däremot måste jag fortfarande peka med hela armen, det måste jobbas bort.
Vi börjar också varva "rutan" med annan träning i samma pass, för att så småningom kunna få det rätt första gången varje gång.
Mina kriterier är rätt högt ställda: spring framåt tills annat kommando ges, bli sedan stående tills belöningen kastas. Bryter hon mot detta blir det ingen belöning, utan bara en inkallning och ett nytt försök. Misslyckas hon två gånger på rad går vi lite närmare för att få ett lyckat försök.
Jag skulle vilja säga att vi har kommit halvvägs mot målet!


23-08-2007 11:25

 Halvvägs var oxå så långt vi kom...Har stått och stampat ett litet tag nu...Hundelendet har lärt sig att hon ska stanna efter en liten stund, varför vänta på mattes kommando? Jag försökte lägga det som ett kriterium att vänta på mitt "stanna", men framgången uteblev.
Nu har jag börjat med extern belöning väl synlig på andra sidan rutan. Skicka från 10 meter, full fart rakt fram, kommando "stanna" mitt i rutan (hon stannar perfekt hittills), klicka, varsågod. Verkar funka, återkommer efter fler träningspass.


16-09-2007 10:00

 Har äntligen samlat mig för att skriva om vårt TOTALA MISSLYCKANDE med rutan på månadstävlingen.
Jag ska inte påstå att hon var vidare duktig överhuvudtaget, men rutan vat KATASTROF!
Vi satte oss, riktade in, och jag skickade. Glad oh lycklig springer Popsy i full fart till Helena, som står bredvid och filmar elendet. "Nej, stopp! Framåt!" (Visar med hela armen). Nu byter hon riktning, och springer bort och gör ett torpedhopp på tävlingsledaren. "Popsy! FRAMÅT!" (Börjar gå i riktning mot rutan). Popsy springer tillbaka till Helena, och sedan bort till domaren. "Popsy SKÄRP DIG! FRAMÅT!!!" (står nu två meter från rutan, hela min kropp pekar in i rutelendet). Nu äntligen tittar hon på mig, tittar på rutan, springer (otroligt nog) i rätt riktning. Sedan viker hon av, och springer förbi..."Popsy, HÖGER!" (något uppgiven vid detta laget, men fast besluten att få in henne i rutan om jag så ska kasta in henne handgripligen). Äntligen springer hon in i rutan, jag klämmer i med et STANNA och hon ställer sig pang, mitt i, och viftar frenetiskt på svansen (och resten av kroppen).
Skratta eller gråta? Jag gjorde någon typ av blandning...


16-09-2007 10:16

 Eftersom Mårran blev uppflyttad och jag vill tävla tvåan till våren, är det nog dags att börja träna den nu avskydda rutan med henne också.
Popsy vägrar jag träna mer tills jag kan se på henne och tänka på koner samtidigt utan att bli deprimerad.
Min plan är lite annorlunda med Mårran (förhoppningsvis har jag lärt mig något. Eller också inte.) Hon älskar sin tramptarget i form av en vit grytlapp, så jag tänker träna in rutan till perfekt utförande med target på plats, och sedan klippa sönder den.
Just nu får hon springa till den (lagd i rutan) från tre meter, från olika vinklar, ca fem gånger på ett pass (sedan tröttnar hon snabbt). Vi har inget kommando och inget ställande. 


11-11-2007 20:02

 OK, Popsy gör faktiskt rutan hyfsat bra till 80% nuförtiden...Jag har varit strikt med att inte ge kommando "stanna" om hon inte håller farten ända fram, vi har en tydlig rutin före med att vi går ca tolv meter från rutan, vänder och går mot rutan 1-2 meter innan hon sätter sig och jag skickar. Jag belönar växelvis med kastad boll över rutan och med stanna, klick och köttbulle i rutan. Jag planerar att köra fler reps där hon brara springer genom rutan och får klick och kastad boll utan ställande, så får vi nog till det sista.

Mårran har jag tränat med target med rätt dåligt resultat...
Nu ska vi försöka med att jobba med en mindre ruta (1x1 meter) och göra själva rutan till en target i sig. Vi började idag. Hon tyckte det var ganska kul, men fattade inte riktigt vad det gick ut på...men sådan är hon för det mesta när vi börjar med något nytt. Hon gick i alla fall glatt in i rutan, och var på gott humör.


20-11-2007 10:02

 "Lilla" rutan verkar funka OK, så länge jag inte skickar Mårran för många gånger. Hon vet inte riktigt vad hon ska göra i den, men visst är den väl kul...Har börjat variera belöningsplaceringen, hos mig, i rutan, kastad åt sidan, kastad över henne, och försöker klicka medans hon är i rörelse för att undvika samma problem som med Popsy (stanna och snurra för tidigt).

Popsy ja...hon har helt slutat springa till rutan sedan jag la om hrennes belöningsrutiner, det är som om hon inte känner igen momentet längre. Vet inte om det är bra eller dåligt? Jag har ju i alla fall brutit hennes "stanna och snurra" beteende, hon vet bara inte än vad hon ska göra istället...Tror jag plockar in target ett par gånger för att få tillbaka intresset för själva rutan. Bara för att se vad som händer (intressant med flera tekniker på gång samtidigt). Popsy är min försökskanin, med Mårran vill jag få momentet tävlingsmässigt.


23-11-2007 14:16

 Helt slut efter att ha varit i Svalöv på klickerkurs...Mårran och jag fick lite specialhjälp efter kursen med just rutan.
Maria lade ut en "riktig" ruta för att se vad som hände. Svar: ingenting. Mårran betedde sig som om hon aldrig sett koner förut.
Vi gjorde rutan mindre, som vi har tränat hemma. Mårran försökte apportera konerna.
Maria satte upp plankor runt den lilla rutan, så att det blev som små hinder. NU hände något! Hinderplankorna kände hon igen, och hoppade glatt över och in i rutan flera gånger.
Äntligen något att verkligen jobba vidare med!

Popsy fick stanna hemma, fram med rutan på gårdsplan. Jag lade ut tennisbollen som target ett par gånger för att få lite drag GENOM rutan, funkade perfekt (som väntat). Nästa steg var att sända henne från olika avstånd utan bollen, klicka för rörelsegenom rutan och fokus framåt, kasta bollen. Inga ställanden, inga vändningar. Ska köra vidare med det ett tag och se vad som händer. Efter Mårran är det tacksamt att jobba med en bolltokig träningsnarkoman!


13-12-2007 18:24

 Det går framåt, faktiskt. Rutan är förstorad till 1,5 x 1,5 meter, och plankorna är istället ett rep som jag har lagt om.
Mårran springer dit spontant och på kommando "rutan", än så länge så belönar jag båda. Jag skickar varierat från 2 - 5 meter, från olika vinklar, ca 5 - 8 gånger innan vi slutar.
För tillfället har hon hängt upp sig på att gå nära främre högra konen och sedan ut, så all belöning slängs ut till vänster. Snart kommer mitt kriterie att bli "stanna i rutan tills klicket kommer", men än så länge klickar jag bara hon rör sig mitt i, oavsett vart hon är på väg.
Det går sakta, men på rätt håll...


17-12-2007 18:52

 Genombrott?
Tränade i fårhagen (nytt ställe, massor av lukter) med en ovanligt inspirerad Mårran. För första gången gallopperade hon till rutan! Det tyder väl på att hon börjar förstå? Hon är fortfarande fixerad vid den främre högra konen, så jag skickade henne diagonalt ett par gånger. Hon verkar faktiskt förstå vad jag vill!
Jag t o m ställde henne en gång, för att se vad hon skulle göra: hon stannade och stod perfekt. Bra, då vet jag att det fungerar och behöver inte träna det förren rutan börjar bli "klar".


 29-12-2007 15:07

 Tränade på planen idag, det var ett tag sedan.
Jag la ut min ruta 1,5x1,5 m som vanligt: Mårran låtsades inte se den. OK, vad göra? Om från början: 1x1 m, plankor runt. Hurra! sa Mårran.
Efter ett par klick la jag ner plankorna. Fortfarande OK. Sedan ökade jag sakta rutan, 1 dm i taget, tills den såg ut som hemma. Fungerade fortfarande. HURRA och paus.
Flyttade rutan och gjorde om från början, två klick på varje "nivå". Paus. Flyttade en tredje gång, likadant. Jodå, hunden verkar ha fattat, TACK OCH LOV!
Jag avslutade med att bygga upp den "lilla" rutan igen, och skicka ett par gånger från 7 meter, från rörelse. Funkade det med, inte galopp som jag hade hoppats på, men rask trav.
Fixeringen vid konen verkar ha börjat släppa, jag fortsätter kasta godiset antingen genom rutan eller ut till vänster. Jag har också klickat henne flera gånger för att bara stå i rutan idag, hon verkade ovillig att gå in i den överhuvudtaget till att börja med. Inte helt ovanligt på planen. Hmmm...undrar vad det beror på?

Jag är ärligt talat inte vidare nöjd med Mårrand prestation, men jag är nöjd med hur jag löste situationen och med resultatet som jag fick.

Ibland går träningen framåt så saaaakta...


 01-01-2008 17:57

 Vi har introducerat gula koner. Hon verkade inte se någon skillnad. Fungerade ovanligt bra, faktiskt...


 18-01-2008 12:41

 JAG HATAR RUTAN!
Det verkar som att jag har lärt Mårran att markera en kon, inte springa till någon j-la ruta. Det som fungerade så bra hemma föll samman som ett korthus när vi kom till planen igår. Jag blir knäpp!

Kanske borde jag lära henne att springa GENOM rutan istället. Stanna kan hon ju...Att "alla andra" dessutom gjorde perfekta rutskick igår gör ju inte saken bättre.

Back to basic...Bättre belöningar (börjar få slut på fantasi), färre reps, bättre träningshumör. Jag menar, hur svårt kan det vara? (ironisk)

 
 
Tilda

Tilda

24 januari 2008 14:34

Tror du just har slagit nåt slags rekord i långa inlägg :P

http://kallamigtilda.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards